1907, 2011

hemester… första veckan…

By |juli 19th, 2011|Ego|3 Comments

Så har första semesterveckan hemma kommit till sitt slut. Lite trist att en vecka redan gått, men samtidigt roligt att man fått uppleva det roliga man lyckats hinna med under samma tid. Som man kan utläsa från titeln så är det en obokad semester i hemmet som är planerat för årets ledighet.

Läst i Gp:n som dimper ner varje dag i brevlådan och varje dag gör att jag gör ett litet men märkbart hopp i sängen. Vill man hålla sig uppdaterad får man tydligen lida lite pin. Nåväl, tillbaka till det jag läste i tidigare nämnda tidning. Nämligen att det är en stor del barn som inte får/har chans till att åka utomlands eller till en stuga. Detta var tydligen väldigt synd om dessa barn. Man kan ju givetvis hålla med om att det kunde varit roligt för barnen att komma från hemmet fyra väggar. Frågan är ju om man ska tycka synd om sig själv då som har en hemester planerad… Eller om det kanske inte är ”synd” om vuxna.För hade ju egentligen kunnat göra något. Nu är ju inte semestern dirket händelselös. Gör små dagsutflykter istället. Eriksbergsbryggan, Stranden i Aröd, Plaskis, Apelviken i Varberg samt lite träning (för att inte helt dega ihop bara för att det är semester) och tvättning för tydligen blir man smutsig trots att man har semester. Allt detta mellan regnskurarna. Kan väl påstå att vädret kunde varit bättre. Men betydligt sämre också, så beroende på hur man ser det så får jag nog vara nöjd har ju trots allt semester.

 

Plaskande SesamSesam vid Plaskis
BryggkattSesam På Eriksbergsbryggan
Allt är ju icke av godo bara för att man har semester. Råkade somna på stranden i Varberg, vilket gjorde sig väl påmint när jag skulle ta ett vad jag trodde skulle vara ett härligt varmt bad på natten när jag kommit mig hem. Men även där så gäller det ju att se det från rätt håll, givetvis att det var himla gött att sova på stranden. Skulle ju kunnat rapportera lite nyheter från sportsidan av världen, något om att damerna tog hem brons för Sverige i fotbolls-VM. Men å andra sidan så gör så många andra just. Samtidigt som man kanske borde sett åtminstone en match vilket jag inte heller gjort.

 

McDonald Coca-Colaglas

En nyhet som egentligen bara är återkommande är att även i år så satsar McDonalds på att ge med ett glas Man köper en plusmeny. Har blivit lite av en drog att samla dessa, så även i år. Nu har dock intresset svalnat något men dock finns det kvar. Kan väl nu med facit i hand säga att första och även andra årets glas (eftersom dessa var samma model) är dom som är bäst och godast att dricka ur. Funktionalitet har ju dock bara en sekundär betydelse, men dock värd att beakta. Dom höga smala samt dom små som skulle se ut som en burk är inte guds bästa skapelser. Varken goda att dricka ur eller speciellt estetiskt tilltalande.

Men även om hemester kan låta trist så är det mycket vad man gör det till. En bal på slottet kan vara helt, helt underbart. Det är även helt rätt för miljön enligt dom som förstår sig på det. Just miljöfrågor har blivit väldigt heta under senaste åren. Ibland kan man nästan tro att folk kan köpa vad som helst bara det är miljömässigt rätt. Nästan lite tabu att ens ifråga sätta behovet av något för att det är bra för miljön. Hört visa lösa rykten om att det även finns ett riksdagsparti som har miljöfrågor som sina huvudfrågor. Ska tydligen också fått en hel del röster i senaste valet 🙂 Så kontentan som kanske gått förlorad i allt mitt dravel är att en hemester är rätt bara för att det är miljöriktigt. Det spelar alltså mindre roll om det än inspirerande, upptäckande, kul, roligt eller bara helt, helt underbar…

Nu är andra hemester veckan påbörjad och vädret har tyvärr inte varit det perfekta badvädret, så får nöja mig att tänka tillbaka på mitt första havsbad i veckan som gick… Första sjöbadet var avklarat redan under midsommaren.

Första Havsbadet
Nu håller jag tummarna för flera regnfria dagar och ljumna kvällar och härliga bad.

 

906, 2011

Berlin

By |juni 9th, 2011|Ego|2 Comments

image

Långhelg i berlin! Var inte helt dumt att få komma bort en stund och ha tankarna på annat håll än jobb och vardagsbestyr. Förra året var det Prag som gällde i år den betydligt större huvudstaden Berling i Tyskland.
Hade egentligen önskat en tågfärd ner vilket förmodligen hade kunnat varit alldeles, alldeles underbart… Men, så blev det inte, utan högt ovanför målnen bar färden neråt europa. Kanske passande dock, med tanke på att det var kristiflygare den avresande torsdagen. Flygresan gick förvånansvärt smärtfritt, så även att hitta en buss för vidare transport mot Berlins mer centrala platser och mer specificikt  Abba Hotel.
Efter installationen på det mycket fräsha hotellet, så var det dags att leta efter en restaurang och prova vad tyskland hade att erbjuda! Blev efter en kort promenad en italiensk 🙂 där valet slutligen hamnade på en näst intill smaklös vegetarisk pizza. Tidig kväll för att orka med en tidig frukost (18 euro) förväntningarna var skyhöga, kan dock inte riktigt säga att dom nåde riktigt dit. Men var helt klart en av de bättre hotellfrukostarna med ett relativt brett utbud. Har dock varit med om att personal både stekt pannkakor samt ägg mm så hamnar inte på topplistan.

Efter detta började själva semestern med fullfart på apostlahästarna för att se så mycket som möjligt. Ett och annat foto hann man också med emellanåt. 🙂

(ev. uppdateras inlägget…)

2804, 2011

Bamsejympa…

By |april 28th, 2011|Ego|Kommentarer inaktiverade för Bamsejympa…

Så äntligen börjar sommaren närma sig. Första veckan efter ett längre påskuppehåll, vilket verkligen var behövligt. Få sova ut flera dagar i sträck och bara låta livet rulla på i sin egen takt. Himla skönt! Redan hunnit med att grilla två gånger, fläskfile samt kyckling inte dumt alls.

I onsdags så var det säsongsavslutning för Adrians bamsejympa. Har visserligen bara varit med tre gånger med ändå kan man tydligt se att motoriken samt hur myckt bättre han blivit på att följa med i de olika rörelserna. Förutom när han kommer dit yrvaken…

Bamsejympan anordnas av Bohusgymnastikförening, vilket är ett bra initiativ. Nu återstår att vänta och se om Adrian vill gå även nästa termin. Kanske kommer han då att kunna hänga själv i ringarna som barnet på bilden. (lånad från BohusGF:s hemsida).

2101, 2011

Plötsligt händer det…

By |januari 21st, 2011|Ego|Kommentarer inaktiverade för Plötsligt händer det…

Ibland kan man gå runt och tro det värsta. Men så mycket mer glad man blir när världen plötsligt gör en oväntad vändning. Har sedan några månader sedan satt fast en dvd i mon bilradio. Skivan har tillsynes varit helt omöjlig att få ut. Har näst intill dagligen tryckt på eject knappen utan större resultat… allt som hörts har varit ett slags error beep utan någon som helst aktion från radions sida. Allt såg väldigt dystert ut, framför allt efter att ha googlat probelmet och insett att det är betydligt mer vanligt än vad jag i mina vildaste drömmar kunnat förutse. Vad man kan dra för slutsatser om radiotillverkarna låter jag dock vara osagt…
Men plötsligt en relativt kylig dag i januari (-9 C)  så hände det! Skivan kom ut! Lyckan är faktiskt total…

image

Den skivan kommer inte in igen, kan inte ens förstå varför en dvd skiva skulle fasta över huvdtaget.

Men när man ändå tänker på hur snabbt och plötsligt saker och ting kan hända så leder det alltid till större och djupare funderingar. Min födelsedag närmar sig med stormsteg och enligt vissa, dock obekräftade rykten så blir man tydligen inte yngre. Bara det är egentligen ett stort öde. Om man då lägger till att vad som helst plötsligt kan hända vågar man knappt gå ut.

När jag funderar lite lätt bakåtlutad över vad det är som skulle vara viktigt för mig att styra över om något oförutsett skulle hindra mig att aktivt göra det, kommer jag egentligen bara på en sak… Min katt! Har för närvarnade inga andra naturliga arvingar så kattens fortlevand är ett problem…

Man kan tyvärr inte styra över livets alla knyck 🙁

1510, 2010

Bromsproblem…

By |oktober 15th, 2010|Ego|1 Comment

Verkar som bromsbacken bak har beslutat sig för att det är dags att en ersättare tar dens plats…

Kontentan är väl att man inte ska bromsa sig fram i livet.

image

1110, 2010

Gemensam bastu…

By |oktober 11th, 2010|Ego|3 Comments

Så var det åter dags att slå ett slag för den gemensamma bastun på friskis & svettis. I entren kan man nu rösta samt motivera sin åsikt för bastuns fortsättning…

image

210, 2010

The Settlers of Catan.

By |oktober 2nd, 2010|Ego|2 Comments

Har ett Settlers spel på svenska vilket är himla kul att spela. Men nu har det inte blivit av jag spelat det på ett bra tag. Tänkte köpa ett expantionspack… problemet är att jag inte hittar det på svenska. Så jag har köpt ett miniexpantionspack för att se om de engelska hexformade brickorna är i samma storlek… vilket dom nästan är.

image
image
image

3009, 2010

Ny musmadrass…

By |september 30th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Ny musmadrass…

Det är alltid kul med förnyelse på jobbet… även om dom är små.

image

2909, 2010

Isande kallt…

By |september 29th, 2010|Ego|2 Comments

Plötsligt händer det, att man kommer ut på morgonen och möts av is på bilrutan…

Så nu är vintern här alltså…

image

2709, 2010

Adrian ett år…

By |september 27th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Adrian ett år…

Idag fyller Adrian ett år! Så självklart var det kalas… på McDonalds, var annars?  Hans första kalas.
🙂

Grattis, grattis Adrian!

image

2609, 2010

Sorglig helg…

By |september 26th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Sorglig helg…

Då var helgen över igen, denna helgen har varit lite mer nerstämd än vanligt. I fredags var nämligen begravning, vilket inte är speciellt roligt. Var min första begravning som jag varit på. Men det är inte mycket att göra åt, tyvärr.

Så idag så har det inte blivit så mycket gjort, har tagit det lugnt och bara umgåtts med katten. Tog iofs en kort gecaching tur i blåsten en kort stund. Måste säga att det börjar bli väldigt kallt nu för tiden… Det är nog bara frågan om vilken dag som man möts av is på rutan när man ska åka till jobbet på morgonen… *suck* Inget man ser fram emot direkt…

2509, 2010

Eriksbergs cacher…

By |september 25th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Eriksbergs cacher…

Idag 10.15 var det premiär för mig på ett step styrka-pass. Det är ett kommbinerat skivstång och step. Kan väl konstatera att det inte var det lättaste kordinationsmässiga pass jag varit på.

Passade på att trotsa regnet lite på vägen hem och tog två cacher… men det finns många kvar att hitta! Då tänker jag bara sådana inom gångavstånd. Ganska otroligt att förstå att det är så populärt…

image
image

2409, 2010

Skeecache…

By |september 24th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Skeecache…

Hittade ytterligare en cache idag. Var dock under trista former eftersom det var begravning som var anledningen till min närvaro.

Men när det ändå låg en brevid så kunde man ju inte låta bli…

image
image

2109, 2010

330 000 felröster?…

By |september 21st, 2010|Ego|1 Comment

 

Valet är över för denna gången. Moderaterna ser ut att få sitta kvar ytterligare i 4 år. Dock ej i majoritet. SD (Sverigedemokraterna) kom in och kanske får en vågmästarroll med sina 5,7% vilket motsvarar ca 330 000 röster. Oavsett vad folk tycker och tänkter om olika partiers åsikter i frågor så är en röst aldrig en felröst, inte så länge som det är en demokrati.

Men man kan verkligen säga att valet har rört upp känslor i sverige. Men kan inte tänka mig att det kan bli annat än som folket har röstat… så då borde det bli bra?

1909, 2010

Geocaching…

By |september 19th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Geocaching…

Har idag testat geocaching. Var ganska intressant.

Hittade min första idag brevid lundby kyrka.

Leta gärna själva…

http://www.geocaching.com

image

809, 2010

Mobil test…

By |september 8th, 2010|Ego|2 Comments

Testar att lägg upp inlägg via wordpressappen i telefonen.

image

809, 2010

Vilken dag…

By |september 8th, 2010|Ego|1 Comment

Och ludde försöker attackera med tungan…

image

608, 2010

Regn, regn, regn…

By |augusti 6th, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Regn, regn, regn…

Idag står det som spö i backen. Då kan man lika gärna jobba…

2107, 2010

Semester…

By |juli 21st, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Semester…

Så nu är man mitt i sin semester. Vädret har varit bra (vissa dagar) så det har blivit en del badande, inte bara i badkaret. Har faktiskt börjat testa lite olika badplatser i Göteborg. Än så länge har det blivit:

Tumlehed

Sillvik

Lilla Delsjön

Lilleby

Stora Delsjön
Smithska udden
Härlanda Tjärn

Sedan tidigare har även följande badplatser i göteborg besökts:

Sisjön
Näset
Vrångö

606, 2010

R.I.P Tito 1998-03-21 – 6/6-2010

By |juni 6th, 2010|Ego|5 Comments

206, 2010

Resan Till Prag… Tåg, tåg tåg…. (Resdag + Första Dagen i Prag)

By |juni 2nd, 2010|Ego|27 Comments

Så i tisdag (11:e maj) så bar det av för en resa till Prag, Tjeckien. Skulle gärna vilja säga att planen att ta tåget denna relativt långa färdväg var baserat med askmoln i åtanke. Men något sådan var inte invägt i det beslutet. Men Planen var alltså att bila ner till Lund för att ta nattåget därifrån via båt Trelleborg – Sassnitz. Nu var iofs båtturen en överraskning, men alltid kul med lite nya upplevelser och till det hör tågfärd i båt. Måste nog säga att tågens 6 personshytter inte innehöll någon form av lyx. Hårdheten låg någonstans mellan stenhård och plankamjuk. Till detta erbjöds även en alldeles för tunn kudde samt en filt. Lakanet (vilket kunde ställa till stora bekymmer för en del) var konstruerat likt en sovsäck med en långsida öppen för att agera både som såväl lakan som påslakan. Så mellan nio på kvällen till sex på morgonen så var denna liggvagn ens rullande hem. Värt att tillägga kan vara att man fick gå av tåget om så önskades för att uppehålla sig på båten iställlet. En båt som innehöll en ”taxfree” vilket inte längre finnns med en ”shop” samt en mindre matförtäringsställe. För någon restaurang var det inte talan om.

Efter en ganska hård natt, vilket inte var förvånande med tanke på förutsättningarna så väntade byte till vanligt tåg i Berlin. Att det ankommande tåget, alltså det undertecknad hade beärat med min närvaro var försenat och därmed eliminerat bytestiden till i princip obefintlig gjorde ju inte en redan pressade situation bättre klockan 6 på en onsdags morgon. Som tur var så jag allt annat än ensam om att göra detta bytet och tåget mellan Berlin och Prag fick därför snällt vänta. Efter ytterligare timmar i en tågvagn rullandes mellan tyskland och tjeckien så anlände tåget vid lunchtid Prag, mitt mål och tågets slutdestination. Ombord på tåget fick jag ”nöjet” att stifta bekanskap med en natur-gymnasieklass som skulle göra samma resa, innan studenten. Det fick en ju inte att både och två gånger att fundera om man verkligen var på rätt plats vid rätt tidpunkt (läs: ålder). Men trevliga var dom så lite hopp kanske man kan ha för kommande generationer trots allt. Tågturen känndes väldigt lång och inte speciellt aktiverande, fanns inte så mycket mer än att tjuvlyssna på andras samtal alternativt att försöka sova lite. Gjorde väl en halvhjärtat insats på båda aktiviteterna. Men efter den minst sagt långa tågturen så var glädjen destustörre när slutdestinationen nådes. Prag, en bland en mängd städer i europa som jag inte tidigare besökt. Innan resan så fick jag ständigt frågan -”varför Prag” när jag berättade att det var dit det styrde i maj. Hade inget svar på varför det blev just Tjeckien egentligen. Tror att det var andra krafter som tog det beslutet åt mig. Det är ju inte någon lämplig egenskap att låta sig styras på det sättet, särskilt inte när planerna på världsdiktatur närmar sig. Får nog se upp så ingen kör över mig igen. Man kan ju iofs tänka sig att det nu i efterhand skulle finnas ett bra svar till varför det blev Prag….  Så den som orkar får helt enkelt läsa vidare och bilda sig en egen uppfattning om hurvida en Pragresa kan motiveras eller icke.

Så tåget har nu alltså anlänt till Prags centralstation. Det kom nu att visa sig ganska omgående att någon lugn semester var det inte tal om. För att hinna med övrigt ressällskap så var det högsta växeln och järnet ut från stationen som gällde. I kort kan hela vistelsen liknas med en viss reklam som gick för ett tag sedan, där några turister åkte i ilfart genom en stad och bara fick suddiga bilder på alla sevärdigheterna. Enda skillnaden var att det hela skedde till fots. Nu så här i efterhand så kan jag fortfarande inte se varför det alltid var så bråttom. Snabbt brukar det gå när man har ett givet mål, men om man inte har det? Vart kan man då skynda till?
Nåväl, första stoppet blev ett depåstopp på en liten restaurang inte långt från stationen. För att ytterligare bevisa min brist på beslutsamhet så fick jag fram en för mig lämplig mat genom en diskussion med en mycket gayliknande servitör. Tycker nästan att det verkar vara en hel gayvärld inom restaurangsvären. Av någon anledning så är det alltid vid mina bord dom flockas. Men man kan ju inte rå för att man har en viss energirik utstrålning. Tillbaka till maten, fick väldigt fint grillat kött (allt annat hade varit helt oacceptabelt eftersom det trots allt var dyrast på menyn), till det hade jag beställt potatis av något slag. För menyn tar inte upp ”hela” rätter som vi i Sverige är vana vid. Utan här fick man snällt beställa köttet för sig och tillbehören för sig. Tydligen så var även sås att likan vid ett tillbehör och skulle sådeless ha beställts separat även det. Nu så hade jag fått grillspa eller vad det var till mitt kött så ytterligare sås var inte en nödvändighet i detta läget. Att ge maten en bedömning skulle egentligen vara orättvist mot andra restauranger eftersom man efter en ganska krafttagande tågtur jobbat upp ett naturligt och ganska starkt sug efter föda. Så nöjer mig med att säga att köttet inte var ”tuggit” utan mycker mört och fint, kort sagt en njutning för smaklökarna.

Första lunchen i Prag

Efter att det inte längre var akut behov av mat, eftersom en middag precis intagit så promenerades det till hotellet. Promenad och promenad, lite grann av en rask gångmarsh är en mer riktig liknelse. Det var ju mer än en gång som tanken om att hotellet stod i lågor och kom man inte fram snart skulle man aldrig fått se det. Men en kort stund efter restaurangen så stod man utanför Hotell Hastal. Man kan nu i efterhand faktiskt intyga att hotellet ser ut precis som på bilderna från deras hemsida. Korten från rummen är även de väldigt överrenstämmande med verkligheten. Förmodligen hade samtliga rum en likvärdig standard. Så några lyxrum där dom kunde fota fanns förmodligen inte tillgängliga. Tycker att hotellet kändes relativt fräsh. Gillade speciellt att dom målat elementen i entré i guld vilket verkligen sätter guldkant på tillvaron. Man kunde se att hotellet hade sina skavanker här och där, bland annat en stor vatten skada i taket på bottenvåningen samt att det helt saknades matta i trappa mellan två våningar. Men det är otroligt härligt med så högt till tak. Uppskattar att takhöjden var runt 3 meter kanske lite mer t.om.

Hotel Hastal

Så det blev till att testa hotellrummets dusch, vilket kan tilläggas var väldigt fin. Som tidigare nämnt så var badrummet helkaklat och i dusch hytten så fanns det en ränna där vattnet först samlades för att sedan försvinna ner i avloppet. Detta var ju himla praktiskt för att man skulle slippa förvandla duschkabinen till ett stående badkar 🙂 Är väldigt uppskattat att få ta en dusch efter många svettiga timmar på tåg, tåg och tåg. Efter duschen så blev det till att ta en liten powernap. Man hade inte på långa vägar nått dom sömntimmarna som är önskvärt under tågresan.

Nu är det dags att lämna hotell Hastal och upptäcka lite av Prag. Vädret var förvånansvärt varmt och solen sken vackert. Men det hindrade inte mig från att ta på mig jacka, fick iofs hänga i väskan större delar av promenaden men gillar inte att frysa så det var ett taktiskt beslut. Så ut på de kullerstensbeklädda gatorna i Prag. Hela Prag kändes faktiskt som om det bara var kullersten. Väldigt små där det var trottoar och en större modell i körbanan. Detta genererade ett ganska högt ljud från bilisterna som kom farandes längs med gatan, som om dom ägde gatan och inte bilen.

Färden styrde först mot torget där det astronomiska uret fanns, vilket råkade ligga väldigt nära hotellet. Ganska fräckt faktiskt. Har för den som är intresserad en liten film när klockan slår heltimma. Efter att ha kikat runt på torget i allmänhet och klockan i särskildhet så bar det av till Karlsbron. Denna bron var väl egentligen det enda som jag hade tagit reda på innan och därmed hade jobbat upp ett stort sug efter. Ledda av en van orienterare så bar färden ganska snabbt frukt och brofästet kunde skådas. Kan berätta att trots att staden förmodligen är relativt gammal så ser den väldigt fräsch ut. Finns inte mycket förfallna fasader eller färger som ser flagade ut. Ett designmässigt intressant stad där man faktiskt kunde finns skönhet i varje hus. Kulörerna skiljde sig också markant från grannhus till grannhus vilket gjorde kontrasten så mycket mer påtalig. Märks att det inte är något mesigt svenskt byggnadskontor som suttit och styrt dom kulörvalen med järnhand. Röda kåkar kunde ligga brevid såväl gröna som gula. Ett modigt drag som gör staden mycket trevligt att vandra runt i. Tillbaka till karlsbron där vi för tillfället befinner oss. Eftersom det nu bara är en vanlig onsdagseftermiddag i Maj så är antalet galna turister förhållandevis väldigt få, vilket passar en klickglad brobesökare som undertecknad utmärkt. Känns väldigt stämningsfullt att beträda en så gammal bro med alla detaljer. Väldigt fina brotorn på vardera sida tornar upp med sin mörka fasad vilket ger dels ett skräckinjagande intryck samtidigt väldigt pampigt och imponerande.

Detaljer hade dom inte sparat på. Som detta magnifika skyddsräcke. Det går även tydligt att se vart människor har vidrört. Det ska visst ge tur att smeka med värdnad över helgonen. Man kan aldrig ha för mycket tur.

Ytterligare helgonstatyer som man kunde beskåda medan man spatserade över bron. Även här ser man tydligt hur många lagt båda sina händer, kanske för att be?

Bilder på själva karlsbron kommer när man kan se den från håll och då med egna ögon se hur fascinerande det är när den markanta skillanden mellan dagens broar och denna. Det är både synd och skam att äkta hantverk inte uppskattas på det sättet idag som det en gång i tiden nästan tillbads. Visst om man går över bron från kopparmärra och upp mot avenyn i Göteborg så kan man se lite spår av hantverk på ex. lyktstolparna. Givetvis var inte Karlsbron sämre ens i detta avseendet.

Kan nog säga att jag uppskattade den lilla promenaden över bron väldigt mycket. Så hade jag varit tvungen att åka hem efter det brobesöket så hade jag varit rätt glad ändå att ha fått uppleva bron.

Nu blev det inte så att jag behövde åka hem, iaf inte vid det tillfället utan tre dagar senare. Så färden fortsatte från brofästet för en stigning upp till Pragborgen och det enormt fina och väldekorerade kyrkan som ligger däruppe. Men efter att ha bestigit något som verkade som en evighet av trappor, som dessutom var av den där breda typen då man får ta flertalet steg på på varje trappsteg. Efter den kraftanasträningen så var det faktiskt inte mer än rätt att belöna den hårt jobbande kroppen med lite fika. Om sanningen skulle fram så var planen att fika redan ett mål så fort resan startade från hotellet. Men pågrund av vissa meningsskiljaktigheter samt osäkerhet kring ledarskapet så tog det sin lilla stund att hitta det ”rätta” stället att inta sin fika på. Hade bestämt mig att inte engagera mig så mycket kring obetydlig detaljer utan mer flyta med i flödet bara.

Men fikastället vid toppen av Pragborgen hade verkligen fin utsikt, vädret var bra även fall det nu började bli lite mer kyligt. Tur att man ser framåt och hade förberett sig genom att ta med jacka. Tog och beställde en lokal specialitet. Nämligen Apfelstrudel.

Som serverades tillsammans med både glass och grädde. Varför snåla med kalorierna när man har semester? Tyvärr så levde inte smaken upp riktigt till dom höga förväntningarna. Utan måste faktiskt säga att den Apfelstrudel som serverades mig innan avresa på ett s.k. prag-möte av den yngsta resenären var godare. Antagligen så får man väl hela Tjeckien efter sig nu men men. Sanningen är aldrig fel! Tog min fika tillsammans med en kopp het chocklad och grädde, vilket man absolut inte kunde finna några fel på. Är kanske svårt att misslyckas med varm choklad också iofs. Runt bordet provades det lite olika sorters kaffe, tjeckiska pannkakor och något hade t.o.m hittat franska pannkakor på menyn. Både tror och anar att det var underteckand som gick därifrån mest tillfredställd.

Efter att ha lämna fika stället Kajetánka, bakom sig, mätta, lite tjockare samt anings fattigare så återstod en kort promenad för att nå upp till den så eftertraktade toppen. en resa väl värd mödan upp. Som tidigare påpekat så är det strålande solsken, ca 22 grader och kulturen runt omkring är omvälvande. Precis som andra slott och sevärdigheter så står det två vakter i var sin lilla kur utanför grindarna.

Verkar dock vara mest till för turisternas skull som vakterna stod där, eftersom det är helt okej att vandra innanför muren. Man kan se att även slottet har olika sektioner i olika starka kulörer vilket återspegas generellt i hela staden. Inne i kärnan kunde jag även finna en del som hade fått en väldigt vit kulör vilket osökt drar tankarna till Vita Huset i Washington. Men likheterna stannade dock, vid kulören.

Som grädde på det redan smakrika moset så reser sig Saint Vitus Katedralen med en imponerande höjd. En otroligt magnifik kyrka med detaljer som inte ens drömmar kan överträffa. Man kan verkligen känna hur liten man egentligen är när man står brevid detta enorma bygganad i pragborgen. Tyvärr så hade letandet efter det perfekta fikastället dragit ut på tiden så kyrkan hade stängt för dagen. Lite besviken men sasmtidgit upprymnd av pragborgens atmosvär så vandra vårt lilla sällskap så sakeligen neråt igen. Nåväl kanske inte riktigt var alla som antog en sakelig takt. Denna gången så valdes en betydligt mer modern bro på vägen tillbaka till hotellet och karlsbron fick nöja sig med att bli beundrar ifrån fjärran.

Efter den mördosamma promenaden runt pragborgens höjder, så var det hög tid för lite rekreation på hotellet. Somliga valde att offra sin fritid med att kolla sin mail, några stirrade apatiskt bara rakt ut i tomma luften medan jag själv satt och funderade över meningen med livet. Det hade ju varit en minst sagt händelserik dag ända från det ögonblicket som man steg ur tåget på morgonen för att för första gången sätta ner sina fötterna på tjeckisk mark.

Efter den välförtjänta vilan så blev det en kortare kvällpromenad. En stad är trots allt väldigt speciellt i skymningen. Alla ljus från de kulturellt intressanta byggnaderna samt att folk inte längre är stressade utan liksom annamat kvällens frid. Precis som i London så är souveniraffärena öppna näst in till dygnet runt. Så någon större brist på ”sevärdigheter” kvällstid var det inte frågan om.  Efter en stunds spatserade och diskussioner fram och tillbaka så lyckades denna lilla ohomogena grupp slutligen enas om en liten pub, inte långt från hotellet för lite kvällsmat. Blev denna gången lite sprödbakad kyckling samt strips. Kanske inte världen roligaste rätt, men tyckte på något sätt att den trots allt blev rätt.

Eftersom vi varit på resande fot sedan nio dagen innan och sömn var något som alla tycktes behöva i mer eller mindre utsträckning, så avslutades kvällen tillbaka på hotellet efter pubbesöket.

106, 2010

Middag med (in)slag…

By |juni 1st, 2010|Ego|3 Comments

Trist livet kan te sig när man går i samma banor, vecka ut och vecka in. Sommarens väder har ju minst sagt börja likna något nu. Kan nästan känna hur vårkänslorna värker i kroppen. Kan vara träningsvärken från söndagens Box-pass på friskis också.

Kan för de som inte haft nöjet att testa box tidigare (som jag innan söndags) att det är ett boxningspass på grundläggande nivå. Kan tänka mig att det skiljer sig markant från att träna boxning på en riktigt boxningsklubb där testosteronnivån säkert ligger i nivå med taket. Medans friskis boxen mer domineras av tjejer samt en kvinnlig ledare.

För den ovane (som undertecknad) så var det inte helt fundamentalt att hänga med på alla slag och övningar. Men ett gott försök på första passet är ju aldrig fel. Kan får lära sig raka slag, uppercup samt krok. Även ett och annat armbågsslag finns med på ett hörn. M. som var med som min personliga slagpåse under passet försökte även han göra så gott han kunde. Hans små sytrådar (armar) gick som i en symaskin, åt alla håll och inget håll.

Nu två dagar senare så kan jag rapportera att det finns muskler vid min ryggsida som förmodligen aldrig blivit aktiverade tidigare. Dessa gör sig nu enormt påminda om sin existens. Sedan är det mycket träningsvärk kvar i axlarna vilket gör att man har rört sig ovanligt segt under dagen. Men det påvisar ju att träningen gör nytta och kanske man skulle överväga att försöka lägga in ytterligare ett pass i sitt träningsschema. Kan avslutningsvis säga att det är högst fördelaktigt att plocka med sig någon att boxas mot eftersom alla övningar utföres i par.

Med blodmaken av att prova lite nytt kvar i munnen efter boxen, så skulle det till att prova en ny middag.

Köpte hem fläskfile samt bakpotatis innan helgen. Tanken var att skiva fläskfilen och banka på bitarna lite. Skälja och skrubba potatisen lite för att skiva även dom. Tog lite olja och kryddor på potatisskivorna. Slängde sedan allt sammans på grillen.

Resultatet blev ganska bra rent estetiskt sett, men missag gjordes. Första kanske jag borde ha läst ett recept om någon gjort något likande först… Men skulle definitvt haft mer olja på potatisskivorna. Kanske man t.o.m skulle doppat dom i något. Kompenserade detta genom att applicera några droppar på dom färdiggrillade. Till nästa gång så tror jag på anningen lägre värme (mer avstång mellan glöd och galler) och längre tid. Då hade potatisskivorna blivit lite mer krispiga och inte fullt så fasta. Tur att jag tog det osäkra före det säkra och valde att inte bjuda in några gäster till denna middagen vilket egentligen var orginal tanken.

2605, 2010

Grillad….

By |maj 26th, 2010|Ego|4 Comments

…e schnitzlar var himla gött idag. Tack för dom S&C samt den goda efterrätts äppelpajen.

2305, 2010

Återträff på Ikea.

By |maj 23rd, 2010|Ego|5 Comments

Hade idag planerat in återträff med några klasskamrater från dom svunna glansdagarna på Högskolan i Borås. Det skulle bli första gången jag testade att äta frukost på Ikea och samtidigt möta upp de andra där. Det är alltid rätt med en rätt på Ikea, så även denna gången. Man kunde för 10:- få två frallor inkl pålägg och något varmt att dricka till. Sedan fanns det möjligheter att köpa till det mesta, ägg, köttbullar, korvar, yoghurt mm. Var faktiskt väldigt trevligt att i lugn och ro på Ikeas restaurang möta in söndagsmorgonen. Det är faktiskt väldigt lite folk på Ikea en söndagsmorgon halv tio. Så varken några problem med parkering eller bord var det att tala om. För de som inte provat Ikea´s frukost, gör det! Ta med ett par vänner eller åk själv om du gillar det mer. Rekommenderar dock det första alternativet.

Alltid kul att kika runt på Ikeas övervåning för inspiration och idéer.  Hade ju denna dagen även med i sällskapet folk som precis köpt egen bostad och som med lykta och lampa letar efter inspiration till det nya boendet. Kanske inte gav helt samma syn på saker och ting alla gånger. Men livet handlar faktiskt om att genom att ta intyck utifrån förbättra och driva saker framåt, i den dynamiska värld vi lever i. Innan Ikea besöket var fullbordat så var det givetvis dags för höjdpunkten… FYNDHÖRNAN. Jag älskar Fyndhörnan, och côla 🙂 Fick inte dom sakerna samtidigt idag men man kan inte få allt. Vad jag däremot fick…. köpa ifrån fyndhörnan var två Bestå dörrar i glas med aluminiumram samt några bra saker att ha i mina garderober för att förenkla ordningen.

Efter ett förvånansvärt kort besök om man jämför med förra gången så bjöds det på pomeschauteau och grillad kyckling till alla hungriga Ikea besökare. Till efterrätt så bjöds det på ananaspaj version 3. Denna gången hade pajdegen blivit betydligt bättre och nästan uppnått önskat resultat. Dock så hade jag snålat med tiden i ugnen och därmed så var fyllningen mer rinnande än fast. Men trogna vänner som man hade runt bordet åt trots detta med god aptit så misstaget var inte ödesdigert.

Vädret idag och hela helgen för den delen har varit väldigt fördelaktigt. Inget  regn så långt ögat nått och strålande sol. Kanske lite väl mycket blåst idag för min smak men det svalkade iofs skönt samtidigt. En väl lyckad söndag som avslutades med en kort promenad dels med katt/ utan katt, några avsnitt Battlestar Gallactika och slutligen en långt härligt energislösande bad i kattens sällskap.

Lev Väl.

2205, 2010

Göteborgsvarvet….

By |maj 22nd, 2010|Ego|1 Comment

Tog chansen idag att spendera lite tid nere på Eriksbergsbryggan. Fanns förutom anledningen att det var strålande fint väder även anledning till att befinns sig där eftersom Göteborgsvarvet går förbi. Dagen till ära så hade det kommit lite fin besök av en gammal klasskompis från den svunna tiderna i Högskolan i Borås. Som liksom undertecknad aldrig hade sett Göteborgsvarvet. Var nästan samma folkfest som det är när Chalmers Cortegen går av stapeln. Dock med detta undantaget att det idag var så mycket bättre väder än det vädret vi i år hade under valborg då det regnade och blåste svinkallt.

Det fina vädret var säkerligen uppskattat av alla ivriga Göteborgare som med glädje tagit sig ut ur sina stugor för att beskåda detta spektakel. Kan nog inte säga att alla löparna uppskattade det lika högt dock. Trots att Eriksberg inte ligger särskilt långt från starten såg man tydliga spår (läs: svett) på att värmen gjorde sig påmind för löparna.

Men att man hade turen att det vara helg och att man var ledig en sådan här fin dag är bara att tacka de högre makterna för och hoppas på att sommaren är helt fullknôkad med likande dagar. Nu är det dags att man funderar på att göra sängen sällskap för att kunna orka upp till den planerade frukosten på Ikea tidigt imorgon bitti.

Lev väl allesammans.

Ps. Glöm inte att regelbundet återkomma till Prag-inlägget då det uppdateras ständigt Ds.

2105, 2010

Tandläkaren….

By |maj 21st, 2010|Ego|Kommentarer inaktiverade för Tandläkaren….

 

Tog och förgyllde dagen 7:40 med ett tandläkarbesök. Är faktiskt lika bra att få sådant gjort eftersom annars går man bara och tänker på det hela dagen. Gick förvånansvärt enkelt idag för omväxlingsskull. Men det är trots allt aldrig roligt att gå dit.

Men det är trots allt väldigt välspenderade kronor som man lägger där. Är en investering i livet så att säga. Har ju fått en tandhygienist av lite yngre model och dessutom blond. Vilket iaf inte gör situationen värre 😉

1805, 2010

Första träningen…. (Uppdaterad)

By |maj 18th, 2010|Ego|4 Comments

 

Efter lite mer än en veckas uppehåll. Gick faktiskt väldigt bra för ovanlighetens skull. Trodde det skulle kännas betydligt tyngre faktiskt. Dock så har jag efter allt ”hastande” i Prag fortfarande ömmande fötter vilket gjorde sig väl påminda under passet. Får se om jag ska skippa torsdagspasset eller om man kanske kunde plåstra om dom inför det.

En mycket trist sak är att Friskis & Svettis Eriksberg nu ska bygga en vägg för att skilja damernas bastu från herrarnas. Himla trist om det nu blir verklighet. Funderar på om man ska starta en facebook grupp mot det eller ha en namninsamling. Fast tankarna går ju också till att helt enkelt byta träningsanläggning…

 

 

Uppdaterat 2010-05-21:

Det finns en viss möjlighet att få Friskis & Svettis att ändra sina planer genom att maila Johan Björklund som är anläggningschef för Eriksberg. Detta går att göra på:  johan@gbg.friskissvettis.se

Så sätt igång och maila in alla fördelar en gemensam bastu har! Ta chansen att få just din åsikt hörd innan det är försent.

905, 2010

Ugglas Revy På Rondo…

By |maj 9th, 2010|Ego|1 Comment

Gårdagen spenderades åt något som inte tidigare blivit prövat, iaf inte av undertecknad. Testade konceptet med Krogshow på Rondo. Det hela går ut på att det är både mat samt show, i detta fallet revy.

Tyvärr så visade det sig att jag inte hade helt rätt uppfattning av vad krogshow innebar. Trodde att man åt och njöt av showen på samma gång, en föreställning som visade sig vara helt missvisande. Nåväl, det hela började med att man anländer till Rondo redan vid 18 tiden och påbörjar kort därefter alla sina rätter.

Förrätten var Rökt lax- och skaldjurssallad, med sockerärtor, pepparrotscheesecake och ruccoladressing.
Vilket inte var någon höjdare då ”rå” -lax är långt från en favorit. Men petade ut räkorna samt kräftskärten och njöt av mina bröd som jag hade fått till.

Huvudrätten var:

Oxfilé, parmesansmaksatt potatiskaka, knaperstekt pancetta, ragu på säsongens grönsaker, samt rödvinssås. Vilket var en kulinarisk upplevelse. Köttet var otroligt mört, och låg någonstans mellan medium/rare. Sedan så var potatiskakan ett ganska fräckt inslag gentemot klyftpotatis etc. Skulle gärna velat kunna göra en sådan själv.

Till efterrätt så blev det en Kahlúapannacotta med karamelliserad ananas och pistageflarn. Vilket var okej, tycker det är väldigt stilrent att få mat i ett glas som på bilden. Något som även det kan tänkas komma till användning privat. Ananas är ju alltid gott och flarnet var ett välkommet sött inslag till den annars så smaklösa pannacottan.

Efter att man ätit sin mat och avslutat med lite hett te, så började showen. Showen var helt okej, inbjöd till en del skratt mest för att Annika Andersson var med. I övrigt var det mest medelmåttigt men förnöjelsebart.

Men med tanke på att Robert Gustavsson kommer att hålla höstens revy så jämförelsevis spår jag att denna kommer att se te sig som en lågbudgetproduktion, Annikas insats till trots.

Men att äta där innan showen är inget jag rekommenderar. Visst, det enda som är praktiskt är att man är på plats till showen. Men i övrigt finns inga fördelar. Restaurangmiljön är inte speciellt inspirerande och saknar helt fönster ut. Servitören (som förmodligen var gay), var inte speciellt serviceminded och hela tillställningen kändes snarare som en matsal än en restaurang. Eftersom man redan hade förbeställt allt via nätet när biljetten bokades så krävdes det i princip ingen interaktion med servitören heller, ett faktum som var väl utnyttjat.

Skulle vilja ge hela tillställningen i sin helhet en 3:a av 5. Medelmåttigt inget man kommer att ha bland sina tio i topp minnen men för den sakens skull inte något man behöver förtränga eller.

705, 2010

Glad blåsdag, Nasse.

By |maj 7th, 2010|Ego|4 Comments

Ett väl använt citat från Nalle Puh. Idag har det verkligen varit en sådan där dag, det har blåst, blåst och så blåst lite till. Har trots att det är allt annat än varmt på morgonen börjat bruka en tunnare jacka nu. Kroppen säger visserligen ifrån så fort jag sätter första foten utanför entrédörren men lite mer behagligt när man vänder färden hemåt efter arbetsdagen.

Som den trogne läsaren kanske listat ut så blev det en rätt sen natt igår vilket givetvis inverkade på morgonrutinerna. Orkade knappt ur sängen om jag ska vara helt ärlig. Ligger verkligen och på marginalerna och to.m. lite över om man ska vara helt ärlig. Måste nog göra något åt min otroliga trötthet på morgonen. Kommer ju upp men kunde för omväxlings skull vara trevligt att inte behöva stressa som en tok. Men å andra sidan så hinner jag fortfarande äta frukost, även om det är i hast.

Mycket på jobbet, har papper och så kallade ”surdegar” överallt, känns det som. Man kan ju inte jobba jämnt så nu ligger en Prag resa med… tåg inplanerad. Vet inte riktigt hur trött man kommer att vara efter en sådan. Kan väl knappast påstå att det är semester 🙂 Nåväl, sevärt, trevligt och kul hoppas jag på. Men enbart framtiden kan utvisa vad som kommer att ske.

Efter jobbet så kan man nog säga att det mesta gick snett. Inte på mitt bästa humör, trött efter för lite sömn och känner som om en förkylning håller på att drabba mig. Ett hett energislösande bad hade varit fint, kanske lite sent nu. Men å andra sidan är det ingen gammal gnällig tant som bor under längre. Enbart ev. Pundare som länsar ens förråd. Har inte kommit över det än, nej. Förstår att det påverkat mig, har lätt att ta saker personligt och svårt att släppa. Funderar fortfarande hur jag ska få tag i den skyldige. Letade faktiskt en stund på tradera och blocket efter några av dom stulna objekten, men fick inget napp tyvärr.

Har efter inspiration från C och länktips till en ananaspaj försökt mig på den. Man måste ju träna innan man bjuder in mästaren 🙂 Tyvärr så blev resultatet inte riktigt enligt mina förväntningar. För att vara helt ärlig så glömde jag en förmodligen vital ingrediens. Nämligen bakpulvret till pajdegen. Vet inte hur mycket den missade teskeden skulle gjort eftersom ett stort fel på den var att den totalt ville falla sönder när man skulle ta en bit. Visserligen fullt ätbart men långt, långt, lååångt borta från perfektion.

Pajdeg
  • 150 gram margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning
  • 1 st ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500 gram avrunnen ananas
Gör så här
Rör ihop pajdegen till en smulig massa.
Tryck ut den i pajformen.
Blanda ihop fyllningen o. häll den i pajformen.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, i 175 gradig ugn.

Pajdeg150 gram margarin1 dl strösocker3 dl vetemjöl1 tsk bakpulverFyllning1 st ägg2 dl creme fraiche1 dl strösocker1 tsk vaniljsocker500 gram avrunnen ananasGör så här
Rör ihop pajdegen till en smulig massa.Tryck ut den i pajformen.Blanda ihop fyllningen o. häll den i pajformen.Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, i 175 gradig ugn.

Trots att receptet kan verka enkelt och banalt så… går allt att misslyckas med. Men tycker att lite mer ingående instruktioner om hur pajdegen som beskrivs som en ”smulig massa” ska hålla ihop när man skär upp den i bitar.

Blev också ett test med pinngrillning, vilket även det var långt från önskat resultat. Vissa dagar ska man bara inte gå upp. Men har äntligen fått bort alla flintastekar från frysen. Var hög tid för det och nu blir det inte mer sådant. Om man inte räknar med alla lunchlådorna som bildades från de enorma mängderna som blev över. Men eftersom planen var att få bort att gammalt kött så är jag trots allt nöjd. Nu ska det blir kött utan en massa fett och kyckling som ska tillagas. Kanske C´s inspiration på lax kunde komma på menyn också. Men det är mer jobb än man tror att laga mat, vilket inte får inkräkta för mycket på min soffslöartid.

Har hört att det går rykten på stan att det finns tvivlare på att jag verkligen skriver mina inlägg på kvällarna. Men det finns som sagt var inga svar för en tvivlare.

Imorgondagen bjuder förutom kasst väder på en krogshow på Rondo med Magnus Uggla. Hade några presentkort som höll på att förlora sitt värde. Ska nog bli väldigt gött med en fin kötträtt där, en kötträtt är ju som sagt var alltid rätt.

Hade iofs några planer för en vegetariskt middag längre fram, men tror jag nu släpper det…

605, 2010

Torsdagstravet…

By |maj 6th, 2010|Ego|3 Comments

Ännu en dag i resterande del av mitt liv. Man brukar ju säga att varje resa börjar med första steget. Inget större vettigt på jobbet, håller på att fakturera en hög som aldrig verkar sina. Min mormor fyller 85 år på Lördag men vi hade lite smörgåstårtkalas till hennes ära redan nu.

Nu på kvällen så var det dags att testa Torsdagstravet. Är ju som S. vet inte så himla intresserad av sport och skulle väl egentligen inte vilja påstå att intresset för hästar är särskilt mycket högre. Men som vanlig ”gratis är gott”. Eller som Churchill sa ”kall, torr & gratis” om champagne. Men strålande väder och ett gott humör….

… tillsammans med lite mat och en kanon efterrätt är aldrig fel. En bild säger ju mer än tusen ord. Är helt övertygad om att det inte skulle vara möjligt att beskriva denna kreation utan en bild heller.

Tyvärr så var inte resultatet av mina försök till satsningar givande, så antar att jag får ta mig till jobbet imorgon trots allt. Skit också 🙂

När jag var inne på Jotun-grossen idag så fick jag syn på hur en av de begåvade anställda hade tagit sig lite tid till att måla jotun logan tillsammans med deras pingvinsymbol på en vägg. Himla fräckt. Gav mig åter en tankeställare att man nog skulle ta och göra något åt mitt trista kontor…. Får kanske ta och avsluta mitt projekt med Kaffemaskinen först iofs.

Nu får det nog räcka för idag trots allt, vann ju ingen ekonomiskoberoende situation på travet…